Dobra wiadomość!
Z tego artykułu dowiesz się:
• Jak wzmacniać odporność i witalność, dzięki odpowiedniej diecie?
• Dlaczego warto komponować menu z produktów sezonowych i regionalnych?
• Jakie witaminy najlepiej przyswajane są w tłuszczach?
• Jak zadbać o dobre samopoczucie, dzięki odpowiednio dobranym składnikom odżywczym?
Zalety i korzyści - Odżywianie jest jedną z kluczowych kwestii wpływających na kondycję i stan całego organizmu. Szczególnie teraz, w czasie panującej epidemii nie możemy zapominać o kompleksowym wsparciu odporności, a więc także o odpowiednio zbilansowanej diecie. Zwróćmy uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu i edukujmy klientów w zakresie zdrowego odżywiania. Dobrze skomponowany codzienny jadłospis to nie tylko lepsza kondycja i wygląd, ale też zwiększona witalność i odporność. Z jakich składników warto aktualnie komponować posiłki, by było smacznie i zdrowo?
Mamy pełnię sezonu pod względem warzyw i owoców wspierających odporność. Teraz są najsmaczniejsze i najzdrowsze, bo dojrzewają w słońcu i pochodzą od naszych regionalnych dostawców. Dzięki temu posiłki na bazie tych produktów są nie tylko smaczne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin.
Po pierwsze witaminy
Dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego niezwykle ważne są witaminy A i E. Znajdziemy je m.in. w marchwi i dyni. Szpinak jest świetnym źródłem zarówno witaminy A i E, natomiast pomidory zawierają sporą dawkę witamin A i C. Najbogatszymi źródłami witaminy E są pestki słonecznika i migdały. Warto również przy tej okazji przypomnieć, że witaminy A i E najlepiej przyswajają się w tłuszczach.
Papryka, jarmuż i brokuły to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. W porównaniu do cytryny, papryka ma jej 10, jarmuż 5, a brokuły 4 razy więcej. Witaminę C niestety łatwo utracić w wyniku obróbki termicznej, dlatego warzywa o dużej jej zawartości warto jeść na surowo lub gotować na parze do 5 minut. Papryka i jarmuż są również dobrymi źródłami wspomnianej już wyżej witaminy E. Cebula i czosnek
Silny duet
Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Do surówek i sałatek dietetyk o tej porze szczególnie poleca cebulę cukrową, która jest bardzo delikatna i przyjemna w smaku. Natomiast drobno pokrojonym czosnkiem warto przyprawić dowolny sos sałatkowy czy chłodnik.
Letnie menu
Właśnie rozpoczął się sezon na leczo i krem z dyni, a także faszerowaną paprykę i cebulę. To także idealny czas na przygotowanie przetworów na zimę. Pod kątem wzmacniania odporności królują kiszonki, które są bogatym źródłem witaminy C i probiotyków, które mają korzystny wpływ na układ trawienny i immunologiczny. Kisić możemy mnóstwo warzyw, nie tylko ogórki i kapustę, ale również paprykę, buraki, kalafiora a nawet rzodkiewki.
Owocowy raj
Pojawiły się już pierwsze odmiany polskich jabłek, aronia, wciąż też można kupić świeże maliny, borówki i jeżyny. Wszystkie wymienione owoce to dobre źródła witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jabłka i aronia zawierają witaminę E. Na bazie tych składników możemy przygotować pożywny koktajl z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz kefiru. Sezonowe owoce to również świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek przyprawionych cynamonem, imbirem oraz żeń-szeniem – prawdziwa bomba anti-aging.